To jedno z dwóch najważniejszych pomieszczeń w mieszkaniu pod wynajem. Aranżacja kuchni będzie wymagała od Was pewnej wiedzy. Podobnie praktycznych wskazówek, które znajdziecie poniżej.
Inwestycja w nieruchomość – co jest ważne w aranżacji mieszkania?
Wybór lokalu i jego zakup to tylko połowa drogi do rentownej inwestycji w nieruchomość pod wynajem. Oczywiście cały proces również wymaga odpowiedniej wiedzy i to nie tylko związanej z aspektami „technicznymi” i prawnymi (stan mieszkania, kto jest właścicielem, prawa osób trzecich itd.) Kiedy już będziecie mogli się cieszyć nabyciem nieruchomości, czas pomyśleć o jej wystroju.
Co jest ważne w aranżacji mieszkania pod wynajem? Obowiązują tutaj te same zasady co w przypadku tworzenia wystroju we własnym domu. Aranżacja musi być funkcjonalna, zaprojektowana w sposób praktyczny i bezpieczny. I tych zasad należy się trzymać w sposób bezwzględny.
Dodatkowo w przypadku aranżacji mieszkania pod wynajem musicie pamiętać o jeszcze jednej zasadzie. Wystrój powinien być neutralny. Dzięki temu w takim mieszkaniu odnajdą się zarówno studenci, jak i osoby wchodzące w dorosłe życie zawodowe. Żeby ograniczyć się do dwóch największych grup potencjalnych najemców. Neutralny wystrój oznacza między innymi ograniczenie swoich zapędów stylistycznych. To co Wam się podoba niekoniecznie przypadnie do gustu najemcom.
Aranżacja kuchni w mieszkaniu pod wynajem – wskazówki
Zaczniemy od odpowiedzi na pytanie, dlaczego wystrój akurat tego pomieszczenia jest ważny. Wspomnieliśmy we wstępie, że są dwa istotne miejsca w mieszkaniu. To właśnie kuchnia i łazienka. Bez przesady można powiedzieć, że to one wynajmują mieszkanie. Właśnie na te dwa pomieszczenia najemcy zwracają największą uwagę.
Proces aranżacji kuchni zacząć należy już tak naprawdę w czasie zakupu mieszkania. Już spieszymy z wyjaśnieniem. Generalnie są dwie podstawowe możliwości. Kuchnia zamknięta i otwarta. Ta druga opcja charakterystyczna dla rynku pierwotnego. I też to właśnie daje większe możliwości aranżacyjne.
Niezależnie od tego, czy ta część mieszkania jest otwarta, czy jednak zamknięta obowiązuje podział na 5 stref. Ich wydzielenie i odpowiednie umiejscowienie ma wpływ na funkcjonalność i bezpieczeństwo w kuchni. Nawet jeśli nie dysponujecie dużym metrażem powinniście zadbać o ich wydzielenie.
Strefy w kuchni:
-
zapasów (lodówka, szafka na „suche” produkty),
-
przechowywania,
-
zmywania,
-
przygotowywania posiłków,
-
obróbki termicznej.
Co warto wiedzieć na ich temat? Po pierwsze – strefa zapasów powinna się znajdować jak najbliżej wejścia. Wielkość tej części mieszkania będzie zależna od liczby najemców. Strefa przechowywania (sztućce, talerze, sprzęt potrzebny do przygotowywania posiłków, garnki itd.) powinna być „oparta” przede wszystkim o szafki wiszące. W miarę możliwości. W obecnych aranżacjach kuchni raczej rezygnuje się z umieszczenia sprzętów bliżej podłogi. Przy projektowaniu strefy zmywania należy uwzględnić potrzebę recyklingu i segregacji odpadów. Warto też mieć świadomość, że to właśnie ta część kuchni bywa najbardziej eksploatowana. To istotna informacja przy jej aranżowaniu, ale również wcześniej – przy wykańczaniu.
A jeśli już jesteśmy przy tym aspekcie związanych z inwestowaniem w nieruchomość. Jeśli zdecydowaliście się na zakup mieszkania z rynku wtórnego w którym będzie potrzebny remont, to nie róbcie go po tak zwanych kosztach. Dotyczy to nie tylko kuchni. Niższy standard wcale nie przyciągnie dużej liczby najemców. A szybko zemści się poprzez potrzebę poprawek czy wręcz kolejnego remontu.
Strefa przygotowania żywności optymalnie powinna mieć blat o długości co najmniej 120 centymetrów. Bardzo istotnym elementem tej części kuchni w mieszkaniu pod wynajem jest oświetlenie punktowe. Takie, które pozwala przygotowywać posiłki przy braku światła dziennego.
W przypadku aranżacji ostatniej strefy – obróbki termicznej – powinniście zwrócić uwagę na bezpieczeństwo. W tym kontekście lepiej unikać umieszczania w kuchni starego sprzętu AGD. To nie tylko jedynie pozorna oszczędność (szybko może się okazać, że trzeba będzie go wymienić), ale i zagrożenie dla zdrowia najemców.
Oświetlenie w kuchni
To jeden z najważniejszych aspektów aranżacji tego pomieszczenia. Oczywiście nie tylko w mieszkaniu pod wynajem. Prawidłowo zaplanowane oświetlenie poprawia bezpieczeństwo w kuchni, ale również komfort korzystania z tego pomieszczenia. Ma on też wpływ na jego wygląd. Co akurat jest istotnym aspektem w czasie prezentowania kuchni potencjalnym najemcom.
Planując oświetlenie w tej części mieszkania zapomnijcie o tylko jednym źródle światła. To rozwiązanie popularne było 20-30 lat temu, kiedy większość kuchni miało zamknięty charakter. Można wyróżnić trzy rodzaje oświetlenia w tym miejscu. Główne, zadaniowe i dekoracyjne. Jak łatwo się domyślić te dwa pierwsze są obowiązkowe. W kuchni możecie zdecydować się na lampę centralną, albo kilka punktów świetlnych, które będą tym głównym. Bardzo ważne jest odpowiednie natężenie światła. W kuchni powinno być jasno. Dla bezpieczeństwa i funkcjonalności. A co jeśli macie wyspę kuchenną? Tutaj jest kilka możliwości. Jedną z nich jest wybór okapu z wbudowanymi oprawami świetlnymi. Innym rozwiązaniem jest podwieszany sufit z LED-ami.